Rijbewijs C1

Voor alle rijopleidingen

Camper (Lichte vrachtauto)

Het C1 rijbewijs wordt ook wel het camperrijbewijs genoemd. Je hebt een C1 rijbewijs nodig als je een vrachtauto wilt besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) tussen de 3500 kg en 7500 kg bedraagt. Dit is bijvoorbeeld interessant voor bestuurders van een camper of kleine vrachtauto, paardenvervoerders of kleinere distributievrachtauto’s die geen volledig C rijbewijs willen halen. Voor het C1 rijbewijs kun je examen doen vanaf 18 jaar. Je mag vanaf je 17e rijlessen volgen. Als voorwaarde hiervoor geldt dat je een opleiding volgt tot beroepschauffeur in het goederenvervoer over de weg. Als je voor je beroep een voertuig van categorie C1 wilt rijden, dan is het mogelijk dat je code 95 op het rijbewijs nodig hebt. Het examentraject voor rijbewijs C1 met code 95 is uitgebreider dan het traject voor alleen het rijbewijs C1.

C1 rijbewijs zonder Code 95
De opleiding van het C1 rijbewijs zonder Code 95 bestaat uit de 2 theorie onderdelen RV1-light (Vakbekwaamheid 1: Verkeer & Techniek) en R2C (Vakbekwaamheid 2: Administratie). Hiernaast dien je 1 praktijk onderdeel te behalen: het praktijkexamen C1.

C1 rijbewijs met Code 95
De opleiding van het C1 rijbewijs met Code 95 bestaat uit 3 theorie onderdelen en 3 praktijkonderdelen. Naast de theorie onderdelen RV1-light (Vakbekwaamheid 1: Verkeer & Techniek) en V2C (Vakbekwaamheid 2: Administratie) dien je V3C (Vakbekwaamheid 3: Administratie Cases) te behalen. Voor de praktijk geldt dat je naast het praktijkexamen C1 ook de Praktische Toets C1 en Toets Besloten Terrein C1 dient te behalen.